Thursday 5 December 2013

Laakeripesurin hyödyntäminen laakereiden huollossa

Laakereiden huollossa ei ole oikopolkuja, joko homma on tehtävä kunnolla tai se on sama jättää tekemättä ja rullailla niin kauan kun voi ja sitten hankkia uusia laakereita, luistimia jne...
Pelkästä pölyjen pyyhinnästä laakereiden ulkopinnoilta ei ole varsinaista hyötyä. Jos haluaa herkästi ja 'äänettömästi' pyörivät laakerit, laakereiden sisään tunkeutunut pöly ja hiekka on saatava pois ja puhdas voiteluaine tilalle. Tässä kerrotaan yksi tapa saada homma tehtyä kunnolla.
Operaatiossa on käytetty seuraavia välineitä: LaakeripesuriTM, akkuporakone, neula/pieni ruuvimeisseli/pinsetit, muoviastia esim. katkaistu tenttupullo, liuotinpesuaine, tenttu, vesi, voiteluaine, talouspaperi sekä astianpesuaine pyörien/kansien/jousien pesuun.

Vaihe 1

Irroita ensin pyörät luistimista. Koska luistimien pyörien kiinnitystavat poikkeavat toisistaan, en lähde kuvailemaan sitä sen tarkemmin. Sitten pyöristä pitää irroittaa laakerit. Kun laakerit on saatu irti, ne voi napsauttaa Laakeripesuriin kiinni, laakerin puhtaampi puoli pesuriin päin. Laakerista täytyy irroittaa ainakin toinen kansi jotta pesuaine pääsee huuhtelemaan laakerikuulat, ja jotta pöly ja hiekka pääsee poistumaan laakerin sisältä. Pinnalla olevia pölyjä ei tässä vaiheessa tarvitse pyyhkiä. Pyörät on hyvä pestä nyt, jotta ne ehtivät kuivahtaa ennen laakereiden takaisin asennusta.

Vaihe 2

Jousien irroituksessa on huomattava että jousen päät on viistetty eri tavalla. Kuvassa on merkitty ne päät, josta jousen irroitus kannattaa aloittaa. Nuolella merkityn jousen pään saat parhaiten irroitettua painamalla sitä esim. pienellä ruuvimeisselin kärjellä, jolloin jousi nousee ylös laakerin kehällä olevasta urasta. Pään nostamisen jälkeen saatkin jousen vaivattomasti ylös. Laakerin kansien kiinnitykseen on voitu käyttää myös erilaista tapaa (merkkikohtaisia eroja).



Vaihe 3

Laakereista irroitetaan kannet kääntämällä pidike ylösalaisin ja kopauttamalla varovasti sopivaan alustaan. Jos osa kansista on vielä tämän jälkeen paikoillaan, irroita ne varovasti nostamalla esim. neulan avulla.

Jos aiot asentaa kannet vielä takaisin, niin kannet ja jouset myös kannattaa pestä sekä kuivata heti irroituksen jälkeen. Kannet ja jouset kädelle ja astianpesuainetta päälle ja sitten vähän hierotaan ja huuhtelu kuumalla vedellä. Seuraavaksi levitellään osat talouspaperin päälle ja kuivataan irtovedet pois.

Vaihe 4

Laita pesuaine (pohjalle noin 1-2 cm eli ei tarvita paljon!) sopivan kokoiseen muoviastiaan (kuvassa tenttu pullon puolikas). Kiinnitä pesuri akkuporakoneeseen. Pyöritä akkuporakoneella varovasti aineessa, ettei pesuaine roisku tarpeettomasti. Pyörimissuuntaa voi välillä vaihtaa. Pesuaika riippuu laakereissa käytetystä voiteluaineesta käytettävästä pesuaineesta sekä laakereiden likaisuudesta. Vaseliinilla voidellut laakerit vaativat pidemmän pesuajan. Öljyvoidelluille laakereille voi riittää noin 30 sek.
Kuvasta näkee että laakereiden ylemmät kannet on jätetty paikoilleen. Kun laakereihin saa kunnolla liikettä riittää alapuolen kannen irroitus, joten kansia / jousia on puolet vähemmän irroitettavana.

Vaihe 5

Käytettäessä vesiemulgoituvaa pesuainetta, huuhtelu sujuu kätevästi juoksevan vesihanan alla. Huuhtelussa voi käyttää kuumaa vettä. Vesi aiheuttaa ruostumista joten se on saatava pois laakereista mahdollisimman nopeasti. Huuhtelussa käytetyn veden saa pois laakereista huuhtelemalla ne seuraavaksi tentulla joka taas haihtuu nopeasti pois.

Vaihe 6

Pesuaineen, huuhtelussa käytetyn veden ja tentun saa kätevästi 'lingottua' laakereista pyörittämällä niitä ilmassa. Pesutuloksen voi tarkistaa pyöräyttämällä kutakin laakeria sormin ja kuuntelemalla rahinoita. Mikäli rahinoita kuuluu pesuvaihe suoritetaan uudelleen. Kun pesutulos on todettu hyväksi, laakerit ovat valmiita voideltaviksi.

Vaihe 7

Laakereihin annosteltu voiteluaine on kätevä levittää pyörittämällä laakereita käsissä.
Käytettäessä öljyä voiteluun sitä ei kannata laittaa liikaa, koska se lentää laakereista ulos luistellessa ja nämä öljyvanat taas keräävät pölyä.

Vaihe 8 (Jos asennat suojakannet takaisin*)

Puhtaat kannet ja jouset on kätevä kiinnittää puhtaisiin voideltuihin laakereihin niiden ollessa vielä kiinni Laakeripesurissa. Kaikki jouset kannattaa asentaa samoin päin, silloin irroitus on seuraavalla kerralla helpompaa (vasen/oikea-kätisyys kannattaa myös huomioida).

Vaihe 9

Sitten laakerit on valmiita kiinnitettäväksi pyöriin (jotka luonnollisesti on myös pesty puhtaiksi).
Sitten vain toisen luistimen kimppuun...

  * Seuraavaa huoltoa voi helpottaa myös jättämällä laakereiden ns. sisäpuolen kannet kokonaan pois käytöstä.

No comments:

Post a Comment